Вижницька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Самовільне спалювання листя та сухої трави незаконне

Дата: 03.04.2023 11:10
Кількість переглядів: 119

Фото без опису

Із приходом весни та підвищенням температури повітря, все частіше виникають пожежі в екосистемах. Пов’язано це з масовим спалюванням сухої рослинності та її залишками на відкритих територіях.

🌲Нерідко при випалюванні стерні, сухої рослинності пошкоджуються полезахисні лісові смуги, виникають великі пожежі, в тому числі і в прилеглих лісових масивах. Аналогічним чином, існує загроза і загоряння житлових будинків.

Нагадуємо, чому не варто спалювати траву:

💨 Вплив на повітря. Внаслідок спалювання листя в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, чадний газ, діоксини тощо. Ці речовини провокують онкологічні захворювання, головний біль, запаморочення, пришвидшене серцебиття. Під час згоряння тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. Це причина хвороб дихальної системи.

🪨Вплив на ґрунт. Крім забруднення повітря, під час горіння знищується насіння рослин і трав на поверхні землі, а також під нею. Руйнується ґрунтовий покрив і вся його мікрофлора. Після такого підпалу для відновлення ґрунту, життя рослин і комах потрібно 5-6 років.

🐰 У вогні можуть загинути і постраждати звірі, плазуни, земноводні, птахи. На згарищах дуже часто знаходяться згорілі пташині гнізда зі слідами яєць, обгорілих равликів, гризунів, дрібних ссавців.

🌬Ризик виникнення пожеж. Спалювання сухої трави може легко перерости в неочікувану пожежу, особливо в суху та вітряну погоду.

🍂 Куди ж дівати листя та суху траву?

Компостувати. Тобто перетворити на добриво. Для цього можна придбати (зробити) спеціальний контейнер або просто викопати яму. Складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Компост, отриманий з опалого листя, містить багато поживних речовин для рослин, наприклад азот, фосфор та калій.

Використовувати для мульчування. Тобто подрібнювати опале листя, маленькі гілки, залишки рослинності, суху траву. Потім цією масою покривати ґрунт. Це допомагає зберегти вологу, підвищити його родючість та захистити рослини від шкідливих впливів погоди.

❗️За самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та у складних випадках і кримінальна відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь