Вижницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області інформує
У зв'язку із надзвичайною ситуацією пов’язаною з масовим мором риби, що склалася внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС, Вижницьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Чернівецькій області закликає здійснювати посилений контроль за обігом риби та рибної продукції на агропродовольчих ринках району.
З метою запобігання харчових отруєнь, управління рекомендує купувати рибу та інші водні біоресурси лише у відведених для їх продажу місцях (спеціалізованих магазинах,
санкціонованих ринках, де створені відповідні температурні умови для зберігання харчових продуктів) та вимагати при цьому у продавця документи, які засвідчують якість та безпеку продукції – посвідчення про якість, ветеринарне свідоцтво, сертифікат відповідності тощо.
Риба може служити джерелом зараження людей і тварин різними хворобами, тому, що є переносниками небезпечних бактерій і вірусів, а також проміжними господарями гельмінтів. Вони здатні зберігатися в рибі тривалий час у стані вірулентності. Риби при цьому не хворіють, але є носіями мікробу. У звичайних умовах загроза зараження людини незначна у зв’язку з тим, що при кулінарній обробці кишечник і внутрішні органи риби видаляються, а м’ясо прожарюється або переварюється. Однак, в окремих випадках кулінарної обробки може виявитися недостатньо. Так, при вживанні в їжу страв, приготованих з сирої риби, не виключена можливість виникнення важких токсикозів і гельмінтозів у людей і тварин.
Для того, щоб обрати якісну та свіжу рибу насамперед треба звернути увагу на очі – вони повинні бути прозорі та опуклі, зябра – яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, луска – вологою. Риба має бути неушкодженою та мати природний блиск. Крім того, її запах повинен бути приємним та не різким. Якщо ж у риби каламутні очі, сухий хвіст, зябра темно-червоного кольору та відчувається неприємний запах, то таку рибу вживати не слід.
Також необідно дотримуватися таких рекомендацій:
не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме з бомбажних (здутих) банок.