Вижницька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вижницьке районне управління ГУДПСС в Чернівецькій області інформує про африканську чуму свиней

Дата: 23.02.2024 09:56
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Згідно результатів досліджень Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби у п’яти пробах патологічного (біологічного) матеріалу від свійських свиней, знайдених за територією села Яблунівка Веренчанської ТГ Чернівецького району Чернівецької області виявлено ДНК вірус АЧС методом ПЛР-РЧ (звіт про результат дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 000269 п.м./24 від 16 лютого 2024 року).

 

Африканська чума свиней

Африканська чума свиней, або, скорочено, АЧС — це інфекція. Після зараження у тварин починається лихоманка, переходить у геморагічний діатез і призводить до некрозу органів.

 Природа збудника АЧС - генетичний вірус із сімейства Asfarviridae, здатний мутувати і видозмінюватися, підлаштовуючись під умови, на відміну від збудника звичайної класичної чуми — вірусу з сімейства Flaviviridae.

Збудник АЧС стійкий до таких чинників, як:

  • діапазон температур, не гине при заморожуванні;
  • гниття, тому загибле поголів’я потрібно спалювати;
  • висушування. Вірус зберігає активність, з-за цього не можна використовувати заражені пасовища, навіть після посух або випалювання.

В лабораторних умовах вірус африканської чуми свиней проявив себе наступним чином:

    • інкубаційний період від 5 до 20 днів;
    • чотири типи перебігу хвороби: гостра, надгостра, підгостра та хронічна.

Однак з практичних спостережень у реальних умовах інкубація АЧС може триває до 3-4 тижнів, при цьому зовні уражена вірусом тварина нічим не буде відрізнятися від здорової.

Ознаки захворювання залежать від того, якою формою АЧС захворіла тварина.

Гостра

Інкубаційний період цієї форми, згідно зі спостереженнями, триває від доби до тижня. Після чого з’являються:

    • різке підвищення температури до 42 градусів;
    • гнійні білуваті виділення з ніздрів, вух і очей, з різким запахом;
    • пригнічений стан тварини, байдужість і слабкість;
    • яскраво виражена задишка;
    • парез задніх ніг;
    • блювання;
    • пронос з кров’ю, що змінюється запорами;
    • на тонких ділянках шкіри — за вушками, на животі, під щелепою раптово виникають синці, чорні синці.

Гостра форма АЧС супроводжується різким погіршенням стану тварини і швидкою смертю. Вагітні свиноматки при зараженні неминуче абортують.

Надгостра

Найпідступніша форма цієї недуги. Клінічна картина відсутня повністю, не спостерігається ніяких ознак нездужань.

Підгостра

При такому варіанті розвитку недуги свиня хворіє до місяця, інкубаційний період точно не визначений. У тварини проявляються:

      • скачки температури;
      • пригнічений стан;
      • напади лихоманки;
      • порушення серцевої діяльності.

Підгостра форма АЧС складно діагностується, так як має симптоми, схожі з іншими поширеними захворюваннями.

          Хронічна

Інкубаційний період не визначений, саме захворювання гранично складно діагностувати.

Лікування при АЧС не існує.

Шляхи зараження:

Контакт хворої тварини зі здоровими дозволяє збуднику перейти через слизові оболонки ротової порожнини, тріщинки на шкірних покривах, продукти життєдіяльності худоби, загальні годівниці і поїлки.

Хвороба передається через комах, які переносять віруси, в тому числі і чуми. Укуси кліщів, гедзів, зоофільних мух, навіть бліх можуть представляти небезпеку і стати джерелом зараження. Особливо небезпечними є контакти з кліщами.

Механічно вірус-збудника можуть переносити дрібні гризуни, тобто, миші і щури; кішки, собаки; птахи, як домашні, такі, як гуси або кури, так і «сусіди» людини: одна ворона цілком здатна заразити цілий свинарник. Джерелом хвороби для свиней, тобто, переносником геному африканської чуми, цілком може бути людина, що побувала у місцях епідемії.

Будь-яка хвороба, і чума не виняток, передбачає два напрямки для профілактики: заходи проти поширення інфекції; заходи для попередження зараження.

Чи небезпечна африканська чума свиней для людей?

Згідно всіх практичних спостережень і лабораторних досліджень відомі зараз штами вірусу-збудника африканської чуми свиней не несуть загрози для здоров’я людини. М’ясо свині-переносника вірусу при термічній обробці понад 80 градусів також не є небезпечними. Саме тому свиней, які знаходяться за зоною безпосереднього карантину, чиє зараження під питанням, забивають на консерви.

На даний момент шкода від АЧС для людей проявляється виключно в економічних втратах. Хворих свиней, та тих, які контактували з хворими тваринами, забивають. Трупи спалюють.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь