Вижницька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вижницький відділ УДМС у Чернівецькій області інформує про ID-картку у форматі «бліц»

Дата: 03.05.2023 09:52
Кількість переглядів: 99

Паспорт громадянина України у вигляді ID-картки впроваджений з 1 січня 2016 року. Та попри досить довгий термін користування цим документом, дотепер не всі українці володіють повною перевіреною інформацією щодо процедури його оформлення, умов користування, термінів зберігання тощо. Спробуємо заповнити ці пробіли у знаннях, застосувавши бліц-формат.

«Усі українці зобов’язані замінити паспорт-книжечку на ID-картку»:

Законодавством не передбачений обов’язковий обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку за бажанням власника. ID-картка обмінюється за бажанням власника паспорта книжечки або у випадках втрати, крадіжки, псування, зміни прізвища або інших даних власника документа;

«ID-картка оформляється тільки за місцем реєстрації»:

Така нормативна вимога діяла певний час, але з початком пандемії та впровадженням воєнного стану D-картку можна оформити незалежно від місця реєстрації у будь-якому підрозділі міграційної служби на території України.

«За межами України оформлення ID-карти неможливе»:

Дипломатичні установи МЗС України за кордоном послугу з оформлення ID-картки не надають. Але з початком війни системно шириться мережа закордонних відділень «Паспортного сервісу», які надають громадянам України послугу як з оформлення ID-картки вперше, так і  зв’язку з обміном.

«Отримати готову ID-картку можна тільки в тому підрозділі, де подавалася заява»:

Донедавна це було саме так. Але війна вносить свої корективи, і законодавець у зв’язку з масовою міграцією українців як в середині країни, так і за кордоном  передбачив можливість пересилання готового документа через підрозділі ДМС, а також – консульські установи закордоном та закордонні відділення «Паспортного сервісу».

«Готова ID-картка зберігається лише кілька місяців, а потім знищується»:

ID-картка зберігається три місяці у центрах "Паспортний сервіс" або у ЦНАПі, після чого передається до підрозділу міграційної служби,  де залишається до завершення воєнного стану.

Більше інформації щодо паспорта громадянина України у вигляді ID-картки можна отримати за телефоном «Гарячої лінії» УДМС у Чернівецькій області: 0372-55-04-61.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь