Вижницька районна військова адміністрація
Чернівецька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кроки, які вживаються для узаконення статусу іноземців із ДФТГ або ТРО

Дата: 04.10.2023 14:19
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Голова Державної міграційної служби України Наталія Науменко розказала, що за результатами дискусій з правоохоронними органами, розроблений законопроєкт, що врегульовує питання статусу іноземців, які зараховані в ДФТГ (Добровольче формування територіальної громади) або ТРО (Сили територіальної оборони), та багато інших питань.

«Під час роботи над документом спеціалісти ДМС пояснювали проблеми, які виникають, спілкувалися безпосередньо з іноземцями, які служать, а також із ГУР МО, ЗСУ, СБУ, щоб зрозуміти природу проблем та шляхи їх ефективного врегулювання. Такий законопроєкт вже зареєстровано у Верховній Раді за №9585. Сподіваємось, що його найближчим часом буде ухвалено, тому що він дієвий і робочий», - наголосила Науменко.

Основні новели цього законопроєкту:

Можливість отримання посвідки на тимчасове проживання з подальшим набуттям громадянства України особами, залученими до захисту України у складі Сил територіальної оборони або добровольчих формувань територіальної громади.

Спрощений порядок для людей, які проходили військову службу за контрактом у Збройних Силах України і Державній спеціальній службі транспорту або Національній гвардії та контракт яких припинено і яких звільнено з військової служби за станом здоров’я. Ба більше, для них надається можливість подавати паспорт, термін дії якого сплив. Крім того, надається змога не подавати документи про вихід з громадянства, довідку про несудимість, тому що розуміємо, що такі люди не зможуть її взяти.

Цей законопроєкт цікавий ще й тим, що врегульовує не тільки питання тих, хто служить, а й членів сімей таких військовослужбовців, а також питання іноземців, які мали тимчасове посвідчення громадянина України і термін дії якого закінчився.

Тобто це всі ті громадяни російської федерації та білорусі, які зіткнулися з тим, що вони не можуть принести документ про вихід з громадянства своєї країни, і треба скасовувати наше громадянство, повертати їх у статус іноземця.

Строк дії посвідчення – два роки. Й у тих, хто отримав його 2020 року й не зміг вийти з громадянства до 24 лютого 2022 року, та тих, хто наразі набув громадянство України, автоматично пролонгується строк дії цього посвідчення на весь період дії воєнного стану плюс рік після війни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь